Contact


April 2019
The Crucifixion - John Stainer


Optredens in Hoogeveen, Assen en Emmen

The Crucifixion

The Crucifixion is een Engelstalige passion van John Stainer. Het stuk is geschreven voor tenor- en bassolo, gemengd koor en orgel. Stainer droeg het werk op aan zijn leerling en vriend W. Hodge, die dirigent was van een koor, bestaande uit zestien sopranen, vier alten, vier tenoren en vier bassen. De tekst die het Bijbelse Lijdensverhaal op de voet volgt, zij het onderbroken met meditatieve en devote teksten, is samengesteld door de geestelijke W.J. Sparrow-Simpson.

John Stainer werd in 1840 geboren in London. Al vroeg bleek zijn muzikaliteit. Toen hij in 1847 koorknaap werd aan de St. Paul’s Cathedral was hij al een verdienstelijk klavierspeler. Hij studeerde bij de meest vooraanstaande Engelse leraren en vorderde zo snel dat hij reeds in 1857 benoemd werd als organist aan St. Michael’s College in Tenbury (tot de huidige dag bestaat de traditie om deze orgelpost te geven aan zeer jeugdige organisten). Vier jaar later vertrok hij naar Magdalen College te Oxford, terwijl hij bezig was met een studie aan St. Edmunds Hall. Na zijn examen werd hij in 1872 benoemd als organist aan de St. Paul’s Cathedral waar hij ooit als koorknaap begonnen was. Zijn activiteiten voor vele instellingen op het gebied van zowel wereldlijke als geestelijke muziek waren veelomvattend. In 1888, het jaar waarin hij werd geridderd, noopte zijn slechte gezichtsvermogen hem, de functie als organist aan de St. Pauls op te geven. Een jaar later echter werd hij benoemd als professor in de muziek te Oxford. Zijn passie ‘The Crucifixion’ schreef hij in 1887.

Verder componeerde hij cantates, motetten, anthems en liederen. Samen met zijn zoon John en zijn dochter Cecie schreef hij studieboeken op het gebied van oude muziek. Stainer was een groot organist en een gevierd begeleider. Als een van de eersten maakte hij serieus werk van musicologisch onderzoek. John Stainer overleed in de lente van 1901 te Verona in Italië.


De bestuursleden op een rij

Lees meer

 

Overzicht van Vocalin activiteiten

Lees meer  
 

 

 

 

 

Downloaden flyer

Lees meer